Dator felsökningsguider

Felsökning - Datorn startar inte - stannar eller startar om sig Windows 7

Felskert Laege

Det finns flertalet orsaker till att en dator inte startar, och här ska vi försöka att ge en så överskådlig guidning som möjligt. Vi vill understryka att vi inte kan hjälpa till med alla orsaker i denna guide, men vi ska göra vårt bästa för att vägleda dig. Finner du inte orsaken till ditt problem i guiden hänvisar vi till vårt forum under tråden "Felsökning PC datorer".

Vad gjorde du sist?

Det som oftast orsakar att datorn inte startar är den mänskliga faktorn. Du kanske har installerat en ny felaktig drivrutin, stoppat i ny hårdvara tex.en hårddisk, minne eller en annan processor eller något annat som datorn feltolkar, i dessa fall brukar det gå bra att starta upp datorn i felsäkert läge och helt enkelt avinstallera det du senast installerade, eller sätta tillbaka den gamla hårdvaran igen och se om datorn startar som vanligt då. Om det va en ny hårdvara som var orsaken kan jag rekommendera dig att titta i guiden "uppdatering av hårdvara". Felsäkert läge kommer du enkelt in i genom att hålla ned F8 när du startar datorn. På vissa datorer används F8 även för att komma åt datorns bios och i sådanna fall måste du vänta in att datorn bootat klart och precis innan datorn börjar arbeta vara snabb och trycka på F8 för att hinna med att tryka dig in i menyn.

Om du inte gjort något medvetet

Windowsdatorer har sitt eget lilla liv, och uppdaterar drivrutiner, program och gör registerändringar i bakgrunden utan att vi är medvetna och införstådda med vad som egentligen sker vilket ibland kan gå med delad framgång. Microsoft har gjort denna automaticering för att användarupplevelsen skall vara så bekymmersfri som möjligt, men som om man har otur kan ställa till med mer bekymmer än användarupplevelser. Låt oss leka med tanken att strömmen plötsligt bryts när datorn är mitt uppe i att skriva till registret, eller att den av någon annan anledning inte lyckas så bra med det den pysslar med i bakgrunden. Detta leder ofta också till liknande problematik och kan få datorn att hänga sig under uppstart eller att helt sonika bara starta om sig eller stänga av sig. Detta har som tur är Microsoft tänkt på, och lagt till en funktion som automatiskt träder in om windows upptäcker fel under uppstarten som dom kallar "Windows Felåterställning" som automatiskt skickar upp en meny med två alternativ "Starta startreparation (rekommenderas)" och "Starta windows normalt" i menyn kan du även där trycka F8 för att komma till menyn för "Avancerade startalternativ" Dyker denna sida upp trycker du naturligtvis på "Starta startreparation (Rekommenderas)" och håller tummarna att det löser sig, men klarar inte windows att fullfölja startreparationen blir det värre. Om startreparationen misslyckas och du startar Windows Felterstllningom datorn kommer du återkomma till samma meny, välj då att trycka F8 och välj alternativet som de kallar "Senast fungerande configuration (Avancerat)". Inte särskillt avancerat anser vi, då den helt enkelt återställer datorn till precis vad knappen antyder "Den senast fungerande configurationen". Så har du detta problem behöver ordet (Avancerat) inte avskräcka dig. Den kör enkelt en liten återställning och frågar ibland vad du vill göra med den överblivna datan som den hittat, "backa upp" eller "kasta". Välj kasta för den är ju felet och förhoppningsvis startar din dator som den ska. Fungerade inte detta alternativ heller? Ja då blev det värre, då är dessvärre din windowsinstallation bortom all räddning och det har blivit dax att rädda dina filer och dokument.

Rädda dina personliga filer och dokument

Även här har du ett flertal alternativ, men vi guidar dig genom den enligt oss enklaste och säkraste vägen. Ofta har man flera användarkonton på en windowsdator och eventuellt har man inte tillgång till de andra användarnas windowslösenord, och det kan därmed bli svårt att rädda alla användares filer, så därför går vi förbi windowslösenordet på alla datorns konton och räddar alla användares filer direkt. Nu kanske du tänker: Va? Kan man gå förbi windowslösenordet bara sådär? Det bittra svaret är JA med Linux kan man det. I guiden
Rädda filer ur ett krashat windows system vägleder vi dig.

 

Dela sida på

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.