Dator felsökningsguider

Felsökning - Rädda filer ur ett krashat windows system

Under förutsättning att din hårddisk inte drabbats av någon fysisk, mekanisk skada som gjort den oläsbar eller att något virus raderat dina filer ska vi i den här guiden vägleda dig i hur du räddar dina filer när din windowsinstallation krachat och du inte längre kan starta upp din dator. Här har du ett flertal alternativ, men vi guidar dig i genom den enligt oss enklaste och säkraste vägen. Ofta har man flera användarkonton på en windowsdator och eventuellt har man inte tillgång till de andra användarnas lösenord, och det kan därmed bli svårt att rädda alla användares filer även om du kopplar ur din hårddisk och kopplar in den i en annan windowsdator. Så därför går vi förbi windowslösenordet på alla datorns användarkonton och räddar alla användares filer direkt. Nu kanske du tänker: Va? Kan man gå förbi windowslösenordet bara sådär? Det bittra svaret är JA med Linux kan man det, och just därför använder vi Linux.

Linux

Linux räddaren i nöden! Tar sig förbi alla windows lösenord och struntar i alla Windows virus.

Att det är möjligt att ta sig förbi alla windows lösenord med Linux beror på att Linux (UNIX) har en helt annan och en betydligt högre säkerhetsnivå. I Linux (UNIX) tilldelar man behörighet(er) till varje enskilld användare och grupp och anger då vad respektive användare och grupp skall ha rätt till att göra tex: läsa, skriva och exekvera en särskild fil eller mapp separat medans man i windows filsystem inte har någon form ut av säkerhet alls. Windows "säkerhet" är en illusion för att användaren skall känna sig trygg och tro att deras dokument är säkra, men det är just inget annat än en illusion av säkerhet. Ett windows lösenord fungear som ett litet avbrottsprogram "ett litet program som stannar upp användaren" i väntan på att rätt fras (lösenordet som är satt) knappas in som ger klartecken att fortsätta, medan man i Linux (UNIX) har satt användaren i fokus och knutit filerna och katalogerna till respektive användare och dennes rättigheter.

Kanske lite överkurs det här i nuläget men det förklarar varför man inte ens behöver bekymmra sig över windows lösenord i Linux och UNIX. Dessutom kan inte Linux eller UNIX läsa och exekvera Windows exekverbara .DLL format där lösenordet är satt och inga av Microsofts .EXE filer heller för den delen, så vad dom än programerar så finns fortfarande ingen säkerhet så länge filerna inte krypterats.

Det här behöver du:

1.

Alternativ 1. CD eller DVD med linux på.

* Linux iso-fil med valfri distribution. (En smidig Linux distribution till systemräddning som vi kan rekommendera om du väljer att starta från cd eller dvd är KNOPPIX som du hittar här)
Screenshot Ezmodepicker* Tillgång till en annan internetansluten dator med cd, dvd eller kombo-brännare
* En CD eller DVD skiva att bränna på.
* Ett program som kan bränna ut ISO-filer på cd eller dvd
   (Här kan du laddda ner ImgBurn ett gratis brännarprogram som vi rekommenderar varmt)
   ImgBurn är dessutom så enkelt att min senila farmor skulle kunna bränna iso-filer med det. Du väljer helt enkelt       
   alternativet "Write image to disc" och väljer sedan ISO-filen med ditt linux som du laddat ner,      
   och klickar på burn.

Alternativ 2. USB minne med linux på

* Tillgång till en annan internetansluten dator och ett usb-minne.
   Följ sedan guiden Installera Linux på ett usb-sticka

2.

Ett alternativt media att spara dina filer på. Detta kan vara en andra hårdisk, ett usb-minne eller så laddar du upp dina dokument i molnet på exempelvis googledrive som är gratis och som du hittar på här.

3.

Nu när du har Linux antingen på bränt på skiva eller på ett usb-minne är det dags att starta datorn och gå in i datorns bios och se till att datorn startar från ditt valda media, detta gör du genom att hålla ned någon av följande knappar när datorn startar (DELETE), (F2), (F8), (F10) eller (F12) beroende på vad du har för dator varierar det vilken knapp det är, men det absolut vanligaste är att man håller ner (DELETE). Väl inne i bios ska du leta efter raden där det står "boot device priority" eller boot som i exemplet nedan, under detta alternativ har du en lista med enheter i den årdning datorn ska försöka starta från dem. Det översta alternativet i den listan ska du ändra till det medium du har valt för ditt Linux dvs. cd/dvd eller USB (Som ofta kallas "removable device") välj sedan din hårddisk som andra alternativ. Spara inställningarna och avsluta. Nedan ser du ett exempel på när boot device priority är inställt på att först starta från datorns cd-läsare sedan testa "removable device" (tex. ett usb-minne) och efter det datorns hårddisk och sist försöka boota via datorns nätverkskort. Spara sedan dina ändringar och avsluta. Din dator startar nu om från det valda mediet, och om allt är i sin ordning nu så startar ditt Linux och du kan enkelt kopiera alla användares filer och mappar i lugn och ro till ditt alternativa media.

(Om du kommer från vår guide "Hur man återgår (nedgraderar) och installerar en äldre windows version än den som finns på datorn") kan du nu även formatera din hårddisk, det gör du i från din valda Linux distributions diskhanterare. När du hittat diskhanteraren så väljer du att formatera hårddisken i NTFS format. Jag kan tyvärr inte vägleda dig i hur eller vad din diskhanterare i din valda Linux dist. heter eller hur den fungerar då det finns en hel uppsjö diskhanteringsprogram till Linux. Är du osäker på hur du gör från ditt Linux så googla på Linuxditributionens namn och format harddrive NTFS, Exempel på sökfras: "Lubuntu Format harddrive NTFS" så hittar du garanterat rätt svar omedelbart.

Boot Priority

Dela sida på

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.