Datorrelaterade steg för steg guider

Hur man installerar Linux på ett USB minne

File:Linux Live USB Creator - Logo.pngHa ditt skrivbord och dina program tillgängliga var du än befinner dig!

Visste du att du kan installera nästan alla Linux distrubutioner på en vanlig USB-sticka? I dagens läge är det hur enkelt som helst. Jag personligen kör en lättvikts distrubution av Ubuntu som heter Lubuntu, detta för att jag vill att min usb-sticka skall fungera smärtfritt på nästan alla datorer snabba som långsamma, nya som gammla. Lubuntu kan jag rekommendera då det bygger på Ubuntu som i dagens läge är en av de stabilaste Linux distrobutionerna Lubuntu kör ett fönstersystem som heter LXDE och påminner mycket om windows.

Med en Live sticka kan du starta Linux från windows

Överallt kan du köra din linux sticka förutsatt att du har tillgång till en fungerande usb port. Stoppa bara i stickan och plopp kommer ditt LINUX poppa upp och fråga om du vill starta det. Linux startas då i en egen process (En såkallad virituell maskin) som ger dig tillgång till din "egen dator".

Boota från Linux stickan (Starta datorn med din LINUX usb sticka)

Om du är vid en annan dator och vill Boota (Starta) från din Linux USB sticka så måste du se till att datorn i fråga är inställd att boota från en USB-enhet, detta kan du åstakomma antingen genom att gå in i Bios och ändra "boot device preority" och sätta USB som första boot-device eller genom att hålla ned shift när datorn startar och där i listan välja ditt usb-minne.

Rädda filer eller komma åt när du blivit utlåst i windows

I från LINUX kan du komma åt dina windows filer utan att behöva något windows lösenord vilket kan vara till en stor fördel om du glömmt ditt lösenord till din windows maskin eller om du skall hjälpa en god vän att rädda filer ur ett krachat windowssystem. Detta ger ju dessutom en liten inblick i hur osäkert windows faktiskt är.

Gammla datorer och USB boot?

Har du en för gammal dator så kanske den inte ens kan boota från en usb-enhet, då finns möjligheten att boota upp LINUX usb-stickan från en diskett eller CD men det går jag inte in på här. Men har du en gammal dator som klarar av att bota från en usb-enhet så kan det vara så att den inte klarar av att boota andra format än FAT-16 är så fallet så kan du inte ha ett usb minne som överstiger 2GB och blir då begränsad i ditt distrubutionsval i dessa fall rekommenderar jag att du installerar en LINUX distrubution som heter Lucid Puppy Linux som också den är ubuntu baserad, den är pytteliten och kräver nästan ingenting av datorn men erbjuder ändå en fullt utvecklad skrivbordsmiljö med de nödvändigaste programmen.

Live Linux USB Creator

Installera LINUX på usb så här

Ladda ner önskad LINUX distrubution som ISO fil. Den senaste Lubuntu versionen kan du hitta här, och den senaste Lucid Puppy versionen kan du hitta här. Ladda sedan ner Live USB Creator

Gör följande:
1. Stoppa i ditt usb-minne i datorn
2. Starta Live USB Creator
3. Välj ditt USB minne överst
4. Välj din ISO fil genom att trycka på ISO / IMG
5. Välj om du vill kunna se linuxfilerna på stickan eller ej, och om
    du vill att din sticka skall kunna startas som en virituell maskin från windows
    (kräver att du är uppkopplad mot internet för installation)
6. Tryck på blixten och vänta... Snart är ditt usb-minne klart.

Busenkelt LYCKA TILL!

 

Dela sida på

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.