Datorrelaterade steg för steg guider

Installera, ominstallera uppgradera eller nedgradera windows XP, 7, 8 eller 10

Efter som du hittat hit antar jag att du känner en osäkerhet i hur du skall göra, kanske är du rädd att ställa till något? Eller är det så att du kört fast i något moment, eller kanske bara vill ha bra råd för hur man smidigast löser alla möjliga svårigheter som kan dyka upp under en installation eller ominstallation. I den här guiden ska vi räta ut alla dina frågetecken efter bästa förmåga.

Några rekommendationer och "Bra att veta" innan du börjar..

Min dator har blivit långsam och trög. Behöver jag ominstallera den?
Svaret på den frågan är NEJ! Den behöver tömmas på skräpfiler, rensas i registret och rensas från eventuella virus och trojaner! En liknelse skulle kunna vara att din dammsugare har börjat suga dåligt, altså behöver du byta dammsugarpåse, för du renoverar väl inte hela damsugaren för att påsen är full av skräp? Har du fått denna rekomendation från någon support eller någon annan som påstår sig vara datorkunnig, så vet den personen inte vad den pratar om. Eller så är han/hon för lat för att förklara vad du skall göra, eller hur du skall gå till väga för att lösa ditt problem. Det går mycket snabbare att rensa datorn än att installera om hela systemet, och dessutom har du alla dina drivrutiner, program och filer kvar där du hade dem, i den miljö du byggt upp och är van vid. Läs då istället och följ vår guide i hur du rensar och städar din dator istället.

Har du datorns drivrutiner?
En annan viktig detalj som många glömmer, eller inte är medvetna om innan installationen är datorns behov av drivrutiner. Har du datorns drivrutiner till hands? Om du inte har det kan jag varmt rekommendera att du åtminstonde ser till att du har drivrutinen till datorns nätverkskort, annars är risken stor att du får problem när installationen väl är klar. Din dators drivrutiner hittar du på datortillverkarens webbsida, eller respektive komponent-tillverkares webbsida. Om du har tillgång till en annan internetansluten dator vid sidan av och något media tex. ett usb-minne som du kan ladda ner drivrutinerna på i efterhand behöver du inte bekymmra dig om detta, men har du inte det så rekommenderar vi dig att skaffa drivrutinen till nätverkskortet innan du fortsätter. När du väl stoppat i Windows skivan och installationsguiden startar finns det faktiskt några små saker till att ha i åtanke.

Partitionera hårddisken!Partitionering
Oavsett om du har en liten hårddisk eller en stor rekommenderar vi att du partitionerar hårddisken i åtminstånde två partitioner. Anledningen till att vi rekommenderar partitionering är att använda startpartitionen (Partitionen där windows är installerat) för lagring av dina personliga dokument är en relativt osäker och dålig plats. Om något skulle hända med din Windowsinstallation. Låt oss leka med tanken att din dator krachar eller att din Windowsinstallation av någon annan anledning blivit ostartbar eller korupt och du är i behov av en ominstallation, kommer du med en opartitionerad hårddisk vara tvungen att rädda dina filer genom ett annat operativsystem som tex. Linux, och det kommer ställa till med en hel del onödigt trassel. Har du därimot partitionerat din hårddisk och sparar dina dokument på exempelvis d:\ och du har din Windows installation på c:\ så kommer du vid ett systemhaveri helt enkelt kunna stoppa i Windowsskivan på nytt och starta upp datorn, formatera c:\ från Windows installationsprogram, för att sedan installera ett nytt fungerande exemplar utav din Windowsutgåva utan att du förlorat ett endaste litet dockument. Så hur stora ska jag göra partitionerna? Ja det är svårt att svara på, men mellan tummen och pekfingret kan man säga att om du väljer att inte installera dina övriga program och spel på windowspartitionen så kan du följa följande (Windows XP = 1,5GB men 3GB rekommenderas. Windows 7, 8 och 10 = 16GB för 32bit och 20GB för 64bit versionen, men vi rekommenderar 25-30GB. (Observera att partitionshanteraren ber dig ange storleken i MB (Megabyte) och på 1GB går det 1024MB, så ska din partition vara 20GB får du här multiplicera 1024MB x 20 = 20480MB (20GB) alltså ska du här ange 20480 i rutan om du vill ha en partition på 20GB när du skapar en ny partition. I dagens läge är ofta hårddiskarna så stora så en c:\ partition på 80-100GB är inte fel med tanke på att även om du installerar alla program och spel på en annan partition så lägger dom nästan alltid till systemfiler i Windows, samt registernycklar. (Det finns ingen anledning ur räddningssynpunkt att installera program eller spel på en annan partition eftersom dom oftast är oandvändbara efter en ominstallation, därimot bör du förvara dina personliga filer på en annan partition.)

Boot Priority

Om inte datorn startar upp från Windowsskivan / USB-minnet

Startar din dator inte upp från ditt tänkta installationsmedia har du förmodligen fel ordning inställt för "boot device priority" i dina biosinställningar. Gå i så fall in i datorns bios och se till att datorn startar från ditt valda media, detta gör du genom att hålla ned någon av följande knappar när datorn startar (DELETE), (F2), (F8), (F10) eller (F12) beroende på vad du har för dator varierar det vilken knapp det är, men det absolut vanligaste är att man håller ner (DELETE). Väl inne i bios ska du leta efter raden där det står "boot device priority" eller boot som i exemplet nedan, under detta alternativ har du en lista med enheter i den ordning datorn ska försöka starta från dem. Det översta alternativet i den listan ska du ändra till det medium du tänkt använda för din windowsinstallation dvs. cd/dvd eller USB (Som ofta kallas "removable device") välj sedan din hårddisk som andra alternativ. Spara inställningarna och avsluta. Till höger här ser du ett exempel på när boot device priority är inställt på att först starta från datorns cd-läsare sedan testa "removable device" (tex. ett usb-minne) och efter det datorns hårddisk och sist försöka boota via datorns nätverkskort. Spara sedan dina ändringar och avsluta. Din dator startar nu om från det valda mediet, och om allt är i sin ordning nu så startar windows installationsprogram.

Hur man installerar eller upgraderar windows

Först och främst behöver du givetvis en windowsskiva och en giltig produktnyckel till hands. 

Har du tidigare läst (Några rekommendationer och "Bra att veta" innan du börjar) är det nu bara att enkelt följa guiden. Ska du uppgradera en tidigare version trycker du bara enkelt på uppgradera när guiden kommer till den frågan, ska du därimot göra en nyinstallation väljer du Anpassad (Avancerad) och följer guiden. När du kommer till frågan "Var vill du installera Windows?" väljer du "Enhetsalternativ (Avancerat)" nere i högra hörnet för att komma till partitioneringen. Radera eventuella befintliga partitioner om dom inte redan är i en bra storlek och följ ovanstående guidning för att skapa dina partitioner, och fortsätt sedan genom att välja den partition du skapat för installationen och klicka installera windows på följande partition.  Resterande guiden är mycket enkel och leder dig steg för steg genom hela installationen.

Hur man ominstallerar windows

Först och främst tycker jag du ska överväga om du verkligen behöver ominstallera ditt Windows, eller om det kanske bara är en städning som behövs göras enligt ovan i stycket (Några rekommendationer och "Bra att veta" innan du börjar) ska du därimot sälja din dator är ju en ominstallation att rekommendera och då rekommenderar vi att du följer guiden ovan (Hur man installerar eller upgraderar windows) och raderar och återskapar samtliga partitioner helt. Behöver du ominstallera Windows för att ditt system har krachat och inte längre kan starta följer du guiden
(Felsökning - Datorn startar inte - stannar eller startar om sig Windows 7) Där går vi bla. igenom hur du räddar dina filer ur ett krachat windowssystem.

Hur man återgår (nedgraderar) och installerar en äldre windows version än den som finns på datorn

Har du ångrat dig och vill återgå till en tidigare version av windows? Ja det är vi många som velat göra av en eller annan anledning. Men det är inte så enkelt som man hade önskat. Det är nämligen så att Microsoft som alla andra företag vill att vi skall köpa nytt, inte att vi skall återgå till det gammla så därför har dom lagt in en spärr för att installera en tidigare version av windows på ditt system. Har du exempelvis installerat Windows 10 och vill återgå till Windows 7, eller Windows 7 installerat och vill återgå till Windows XP så tror många att det bara är att stoppa i Windows skivan eller USB stickan och installera, men där gick du bet. Microsoft vill inte att du nedgraderar ditt system så du kommer inte ens komma fram till installationsguiden, istället får du upp ett äckligt litet meddelande där det står att "En senare version av windows finns redan installerat på datorn" Det går inte att göra något annat än att starta om datorn, och det tycker dom man skall nöja sig med. Men det gör vi inte, vi nöjer oss inte, vi nedgraderar som vi hade tänkt men för att kunna göra det måste du tyvärr formatera din hårddisk från ett annat icke microsoftbaserat operativsystem och då följer du guiden (Rädda filer ur ett krashat windows system) för att skapa en startbar Linuxskiva eller ett startbart usb-minne och startar upp datorn därifrån, formaterar din hårddisk i från Linux, och vips va alla Microsofts spärrrar borta, sedan startar du om din dator med din gammla Windows installation, och nu fungerar det att installera din äldre version igen.

Dela sida på

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.