Datorrelaterade steg för steg guider

Lär dig filhantering - ordning och reda i Windows

WindowsNär man kommer till filhantering tycker många att det är krångligt. Allt för ofta ser vi datorer fulla av skräpfiler som ägaren inte har en aning om att det ens existerar, eller inte vet vet vad de är till för. Många har inte kunskapen om datorns katalogstruktur eller vilka filer som är till vad eller var dom skall vara. Allt för ofta ser vi användare som skall installera programvara eller spel och bara trycker sig igenom installationsguiden genom att acceptera användarvilkoren utan att läsa dem, för att sedan klicka sig vidare - Nästa, Nästa, Nästa, Slutför. Oftast av okunskap om vad dom gör, eller av ren lathet eller slarvighet. Men det fungerar ju tänker du kanske. -Ja, det fungerar. Men i dagens läge med våra stora lagringsmedia blir det snart en katastrof.

För det första så brukar det med programmen följa med en hel del oönskade tilläggsprogram, så som "toolbars" till din webbläsare och diverse annat skräp och testutgåvor som programtillverkarna får betalt för att baka in och lancera via deras installationsprogram, och i värsta fall ingår ren spionprogramvara. Därför är det ytterst viktigt att läsa och bocka ur eventuella kryssrutor för diverse tredjepartsprogram under installationerna.

I skrivande stund har även de flesta installationsprogram avsedda för windows en sk. standardinstallation som automatiskt installerar allt med rekommenderade inställningar, samt en som de kallar avancerat. När du får detta val skall du välja avancerad. Oftast är bara skillnaden att du själv får välja var programmet eller spelet ska installeras, medan det under standardinstallationen automatiskt placers på samma partition som din Windowsinstallation, oftast i "c:\program\" eller "c:\program files\" vilket inte är optimalt. Visst kan du installera alla dina program under samma partition som Windows  men i längden blir datorn långsammare vid uppsatart om windows-partitionen innehåller väldigt många filer, mappar och program efter som att datorn får mer filer att söka igenom. Dessutom får du som användare en sämre inblick i vad allt är, och vad det är till för.

Installera program och spel i egna enskillda mappar

Om vi bortser från standardinstallationerna och istället väljer avancerat kommer du få välja var dina program och spel ska installeras. I den här texten utgår vi i från att din Windowsinstallation är på (c:). Om du har flera partitioner på din hårddisk som vi rekommenderar så väljer du en annan partition eller en annna hårddisk än den Windows är installerat på för dina program och spel, eftersom vi inte vill bellamra startpartitionen med onödiga filer av prestandaskäl. Vi låter oss leka med tanken att du väljer partition (d:) istället. Innan du startar din installation går du nu in på "Dator" i startmenyn klickar dig in i (d:) och skapar en mapp genom att högerklicka och i menyn välja "Nytt" och sedan "Mapp" vi ger mappen ett ändamålsenligt namn tex. Program eller Spel. Om du har många program och / eller spel går du sedan in i mappen du skapade och gör "kategorier" i den för dina olika sorters program eller spel, om du bara har ett fåtal räcker det med bara huvudmappen t.ex. "Program". Exempelvis om du valt att döpa mappen till "program" så skapar du undermappar i den enligt samma princip som du skapade program mappen enligt ovan, som du sedan döper till exempelvis "Grafik", "Musik", "Kontor" eller vad det nu är för program du skall installera. Efter du gjort det så kör du din installation i "avancerat läge" och väljer sedan respektive mapp för respektive program. Det här kommer ge dig en mycket bättre överblick över dina program och spel. Dessutom kommer din dator att hantera programmen snabbare efter som den inte behöver söka i ett lika stort index varenda gång den ska köra resp. program eller spel.

Spara inte dina dokument i "Mina dokument" på Windows startpartition! Havererar din Windowsinstallation eller om du råkar ut för ett virus blir du tvungen att rädda filerna från en linuxskiva, usb-minne med linux på, eller om du har tur och det inte är ett virus, en annan windowsdator. Om du därimot väljer att skapa en katalogstruktur för dina dokument likt den vi beskrivit för program ovan även för dina dokument på en annan enhet än Windows startpartition så kan du vid ett eventuellt mjukvaruhaveri bara formatera Windowspartitionen och installera om windows och alla dina dokument finns kvar orörda.

Windows skapat för att vara "enkelt" men har dom lyckats?

Nja inte riktigt enligt oss. För att underlätta för användarna har Microsoft valt att "inte krångla till det", men det är både på gott och ont. Som vi nämt tidigare så installeras program och spel enligt "standard" under c:\program och alla dokument föreslås sparas som förvalt till "Mina dokument" som egentligen ligger under c:\användare\"dittkonto"\Mina dokument. Filnamnstilläggen visas heller inte som "förvalt" Så om du sparar exempelvis en bild som egentligen heter "minbild.gif" visas bara "minbild" som filnamn för bilden, vilket också det kan skapa förvirring för den ovana. När du laddar ner en fil från nätet så sparas den förvalt och automatiskt i "c:\användare\"dittkonto"\Hämtade filer" i stället för att fråga dig var du vill ha den. Allt detta och mycket mer har Microsoft skapat just för okunskapen hos den enskilde användaren, och för att det skall vara så enkelt och överskådligt som möjligt även för den novise. Och tanken är väl bra, men oredan det skapar är mindre bra. Och hur ska man kunna veta och lära sig detta, om man inte ens ser det, och ingen nämner det? Vi har sett många exempel på människor som laddar ner en fil från nätet, för att sedan fråga sig: "Var hammnade den nu då?, Jag såg ju att den laddades ner." Ett annat exempel är när användaren får upp en dialogruta med förfrågan om vilket program de vill använda för att öppna en speciell fil. Allt för ofta har de ingen aning om vilket program dom skall använda för denna fil eftersom dom aldrig har sett ett annat Filnamnstillägg än .mp3, .gif eller .jpg i telefonen eller digitalkameran, och ännu mindre förstår dess innebörd. Detta ska vi råda bot på nu.

Slå av Windows "förenklande" men förvirrande bekvämligheter och ta kontrollen

Börja med att gå in i valfri mapp och välj Verktyg i mappens meny, väl där efter Mappalternativ och klicka sedan på fliken Visning.
Bocka ur kryssrutan där det står "Dölj filnamnstillägg för kända filtyper" vill du ha ytterligare kontroll kan du bocka för "Visa dålda filer, mappar och enheter" så ser du allt innehåll. Observera att med "Visa dålda filer, mappar och enheter" ser du alla systemfiler som är nödvändiga för windows funktion så var försiktig med vad du tar bort i denna vy. Du kan även passa på att kontrollera i listan om det är ytterligare funktionalitet du önskar.
Nästa steg är att se till att du får alla funktioner som man behöver i startmenyn. Detta åstakommer du genom att högerklicka på startmenyn och välja "Egenskaper" och sedan trycka på "Anpassa" leta i listan och bocka för "Kommandot kör", sedan kan du välja lite hur du vill ha det från listan. "Kommandot kör" är viktigt då du kan köra kommandon direkt från "Kör" bland annat kommer du åt kommandotolken genom att skriva "CMD" i kör eller windows inbyggda uppstartshanterare genom att skriva "msconfig" och Windowsregistret genom att skriva "regedit" osv. VARNING! Var ytterst försiktig i regedit om du inte vet vad du gör så rör inget! Det är lätt att ställa till bekymmer. Hantera även msconfig med respekt, då inaktivering av vissa komponenter stänger av dess funktionalitet, men det är bra att ha till hands om windows startar oönskade program eller tjänster. Under fliken "Autostart" i msconfig brukar man i ett vanligt system kunna bocka ur en hel massa onödiga program ifrån att automatiskt starta med windows och därmed ta upp en hel del onödiga systemresurser och minne.

Dela sida på

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Copyright © 2015. All Rights Reserved.